Kategorier
Modelbygging

Varmluftsballong

Jeg har laget varmluftballonger mange ganger, det er egentlig svært enkelt når du bare får litt trening i å lime disse tynne silkepapirene sammen.

Det billigste, og beste papiret jeg har funnet er de arkene som blir brukt til å pakke inn blomster i blomsterforretning. Hvis du sier du er fra speideren så får du ganske sikkert en bunke slike papirer helt gratis fra en hvilken som helst blomsterforretning.

En tynn ståltråd eller aluminiumstråd til å spenne opp åpningen i bunnen av ballongen er et must. Men ikke bruk mer tråd enn du må. Det er ikke allverdens oppdrift du får i en slik ballong.

Når du bruker blomsterpapir, så kan det lønne seg å lime to og to slike ark sammen i lengderetning – det gir en ballon med større volum og større sjanse til å få nok oppdrift til å fly.

Lag altså seks slike dobbeltlengde blomsterark og klipp ut en slags spissnutet fisk i lengderetning. Det lønner seg selvsagt her å folde papiret på langs før klipping så du får en symmetrisk fisk. Papiret er så tynt at det heller ikke er noe problem å klippe alle seks arkene i en jafs.

Disse seks fiskene limes så sammen i trekkspillfasong til du får en ballong. Husk å lime alle kantene godt så ballongen ikke lekker, men likevel vær forsiktig med limet så ikke alt bare klistrer seg sammen. Limstifter er å foretrekke. Flytende lim blir for klissete. Blir det rifter eller hull i ballongen er det bare å lappe det sammen med litt mer papir.

Lag så en ring av ståltråd på størrelse med åpningen i ballongen. Lag en tversoverstiver som buer svakt inn i ballongmunningen hvor du fester den rødspritdynkede bomullsdotten. Whitesprit kan være enda morsommere ettersom det gir mye mer flammer og lys. Grunnen til at brenslet bør henge litt over åpningen (på innsiden av åpningen) er for å unngå vindblaff som slukker flammene. Om du er forsiktig kan du lett bruke en liten sneip med alu-folie og lage en kopp til å legge bomullsdotten i som du henger i avstiveren for å unngå at bomull og sprit drypper ned under ferden. Husk vekta!

Ballongene tåler nesten ingenting, så vær forsiktig ved opptenning. Det må helst være minusgrader og vindstille. OG ALDRI ALDRI SEND OPP SLIKE BALLONGER I TETTBYGD STRØK!!!! (Jeg taler av erfaring.) To holder ballongen oppspent og en fyrer. Men det sier seg egentlig selv når dere er ute i skauen.

6 svar til “Varmluftsballong”

Du kan også lage firkanta ballonger, det virker like bra og krever mindre klipping. Har du avlange papir må du klippe av så taket blir kvadratisk. Kortsidene på de andre arkene limes mot taket så du får et stort kryss. Deretter limes sidene sammen. To ståltråder diagonalt under og bomull i krysninspunktet.

Veldig nyttig innf. Har et prosjekt i skolen der jeg skal lage en luftballong. Veldig bra innf. Takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *