Kategorier
Vedlikehold

Sølvpuss

En superlett måte å «pusse» sølv på; legg aluminiumsfolie i bunnen av en bolle, fyll i vann og litt salt. Legg sølvet i bollen, og la ligge noen minutter. Vips, så er sølvet blankt!!=)

Vanlige søkeord:

  • sølvpuss kjerringråd
  • sølvpuss
  • sølvpuss aluminiumsfolie salt
  • sølvpuss med aluminiumsfolie

0 svar til “Sølvpuss”

Helt topp! Man slipper å kjøpe «vidunderplaten» fra TvShop, sølvet blir rent, og man kan referere til at det finnes flere GODE tips på Anis.no

Kjenner ikke noe særlig til denne metoden, men alle behandling av sølv som skaper en kjemisk reaksjon er ikke bra.
Vi anbefaler vanlig sølvpuss, den ligger igjen en hinne som gjør at sølvet holder seg fint lenger.
For sølvbestikk er det lett å forebygge oksidering, oppbevar det i luft-tette bestikkposer eller en vanlig plastpose.

Foregår det ikke i virkeligheten også en kjemisk prosess når man rengjør med sølvpuss?.. og hinnen fra sølvpusset som legger seg utenpå smykkene er det i virkeligheten en god sak for huden etterpå?
Kan noen forklare den kjemiske reaksjonen/påvirkningen på sølvet ved bruk av HHV sølvpuss og vann+salt+stanjolpapir?

Det holder nok ikke med litt salt, det må være minst en neve, og vannet må være varmt. Ellers fungerer tipset meget bra.

Litt tannkrem på en gammel tannbørste.Puss. Skyll godt. Tørk.
Dette har jeg gjort i mange år og mine sølvsmykker er like fine.

Kanskje min komentar får sølvsmeder til å protestere, men jeg har gjort dette i mange år og det er bare gøy. Ta litt vanlig Jif i håndflaten og maser sølvtøyet forsiktig. Ikke gni for mye, men bare fordel det utover. Skulle det være mange store mørke flekker på sølvet fra før, får du legge litt ekstra akkurat der. Skyll deretter i lunkent/varmt vann under springen. Dette har aldri gitt synlige skader på mitt sølvtøy, og Jif skal jo «gjøre rent uten å ripe».

Å du reddet meg virkelig! Alle tiders! Skulle det bli fort stygt, er det jo bare å gjenta behandlingen! Tror sølvet varer lengre enne meg uansett!
God jul!

Sjekka ut tipset om tannkrem. det fungerte veldig bra. Så no er bunadssølvet klar for 17. mai.

Har prøvd metoden med aluminumsfolie, 1 L varmt vann og 2 poser natron. Fungerer veldig bra. Rent kjemisk er det mindre skadelig for sølvet enn vanlig sølvrens. Uansett vil nok sølvet overleve både meg og neste generasjon.

Anonyme innlegg er en UTING!! – Sølvsmed…. Anonym.. My ass !!

Husk at om man skal bruke aluminiumsfolie, salt og vann, må man KUN bruke det på rent sølv. Sølvplett tåler det ikke.
Personlig har jeg slutta å bruke den metoden da sølvet ikke blir pent av det.

Hva slags tannkrem er det som gjelder, da? Jeg bruker en gel for følsomme tannhalser, vet ikke hva som er i den i tillegg til de vanlige tannrengjøringsmidlene. Bør jeg kjøpe egen tannkrem til sølvet? I så fall hvilket merke?

Tannkremrådet virket veldig bra på det fastsydde sølvet på bunaden min.Brukte q-tips å smurte utover til jeg var fornøyd,tørket av med våt klut så med en tørr.

For et raskere resultat kan man bruke natron og kokende vann , ca. 1 1/2 pose natron pr. liter vann. Bland vann og natron først, husk at det vil bruse kraftig med en gang! Dekk en kjele med aluminiumsfolie og la sølvet være i kontakt med denne og hell så blandingen over så det dekker det du skal «pusse». Det som skjer er en elektrokjemisk reaksjon som bryter bindingen mellom svovel og sølv (sølvsulfid, som er det svarte belegget på sølvet). Svovel «foretrekker» å binde seg med aluminium fremfor sølv. Dette er absolutt å foretrekke framfor «vanlig» sølvpuss, som kan gi riper og tar lengre tid. Hvor lenge det holder er jeg ikke sikker på, men det er iallfall mer sølbesparende! 🙂

Både natron og salt fungerer fint, ionene som dannes fungerer som katalysator i prosessen. Sølvet tar ikke skade av denne metoden, snarere tvert imot, da sølvet i svovelsulfidet tilbakeføres til sølvtøyet.

Prøvde med aluminiumsfolie vann og salt…. fungerte kjempebra:):) Tusen takk for tipset og dessutn sølvet varer nok både min og neste generasjon!!!!

Jeg har prøvd med alluminiumsfolie, salt og varmt vann. Dette fungerte perfekt. Varsket sølvet med zalo etterpå. Jeg har sølvet mitt i tette tupperwarebokser, de du kan piffe vekk luft med lokket( coolsmart) som finnes i flere størrelser. Genialt! «pusser» sølv ca hvert 4 år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *