Kategorier
Kjemi

Ph-verdi

Ph-verdien er et uttrykk for surhetsgrad. pH måles i en skala fra 1 til 14, hvor 1 er surest og 14 mest basisk og nøytralt.
Vi måler pH ved hjelp av instrumenter eller spesielle strips som endrer farge avhengig av pH.
Stoffer som endrer farge avhengig av pH kalles indikatorer. Vanlige i laboratoriet er lakmus (rød i sur løsning og blå i basisk), fenolftalein (fargeløs i sur løsning og nydelig rød-lilla i basisk løsning), og BTB (bromtymolblått) (gul i sur løsning, grønn i nøytral løsning og blå i basisk). På kjøkkenet kan du bruke te eller rødkål som indikatorer.

Noen ph-verdier:
Batterisyre 1
Sitronjuice 2,2
Eddik 3
Destilert vann 7
Sjøvann 8,4
Lut 13

Vanlige søkeord:

  • ph verdi
  • ph skala renhold
  • pH-verdi

8 svar til “Ph-verdi”

Jeg har jobbet på laboratorium en god stund og bruker mye destillert vann. Dette har ikke nødvendigvis pH lik 7, da pH er avhengig av konsentrasjonen av H3O+ – ioner i væsken. Definisjonen av pH: pH er den negative logaritmen til konsentrasjonen av H3O+ – ioner.

pH-verdien kan faktisk være negativ eller over 14! Det er ingen grunn til at skalaen skal gå fra 1-14. Utregningen for pH er basert på logaritmen til konsentrasjonen av H3O+ ioner i syra. Hvis denne konsentrasjonen er over 1M (molar) vil pH-verdien være negativ!

Såvidt jeg har forstått blir ikke pH-skalen brukt dersom det er snakk om ekstreme tilfeller der pH-verdien ville gått utenfor ytterpunktene til pH-skalaen. Dette fordi det er mye som spiller inn, og verdiene blir ukorrekte når det er snakk om slike tilfeller.

Jeg glemte å presisere at det er ikke pH-verdien i seg selv som er ukorrekt, men det er måleutstyret som ikke er nøyaktig nok i slike sammenhenger.

Det blir nok litt tynt å si at pH verdien kan måles fra 1 – 14. Men hvis man tenker seg at man jobber med et økosystem og ikke vesker da går det an å forenkle regler og utstyr slik at man kan ta lærdom og gå fra nivå til nivå

Jeg spurte det lokale vannverket om vannets hardhet. Det viste de ikke! Men de kunne fortelle meg at ph verdien var mellom 8,1 og 8,5. Er det mulig å bruke disse tall til å finne vannets hardhet??

Det er ikke mulig å bestemme vannets ph verdi ut fra vannets hardhet. Hardt vann har ofte høy ph men ikke alltid.

Hallo alle sammen. Jeg skjøøner godt hva dere snakker om. Ha en fin dag og ha det hyggelig med alle sammen. Kommer nesten inn på denne siden hver eneste dag. Du kan bare skrive så ser jeg på det i mrg. Ps. Verden går ikke under i 2012. Så den filmen er en feit løgn. Hade igjen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *