Kategorier
Kabler

Krysset TP

For å koble sammen 2 PC-er uten å bruke noe annet enn en kabel så må du ha en krysset nettverkskabel. Dette kan du enkelt lage selv.
Du trenger 2 RJ45-plugger og en passe lang kabel.

Koble så på følgende måte:
Pinne 1: Hvit/orange XX Hvit/grønn
Pinne 2: Orange XX Grønn
Pinne 3: Hvit/grønn XX Hvit/orange
Pinne 4: Blå — Blå
Pinne 5: Hvit/blå — Hvit/blå
Pinne 6: Grønn XX Orange
Pinne 7: Hvit/brun — Hvit/brun
Pinne 8: Brun — Brun

Denne kabelen kan også brukes som upload-link for å koble sammen to HUBer.

0 svar til “Krysset TP”

Du må vel også ha et nettverkskort i de to maskinen du skal koble sammen, og det er dette som koster penger!

En kan selvfølgelig utelate Pinne 4, 5, 7 og 8 her. Pleier å klippe disse av utenfor RJ45 pluggene. Da blir det lettere å treffe, da man bare har 4 kordeller å vri inn i hullene pr. plugg….

Rekkefølgen og hvilke farger man spiller ingen rolle, dersom man ikke henger seg opp i standarder. Man passer bare på at pinne 1 og 2 treffer 3 og 6 i andre enden, samt at 3 og 6 treffer 1 og 2 motsatt vei. Så slipper man å pugge fargerekkefølgen…..

Vel, dette med farger er likevel viktig dersom man tenker på at de ulike parene har ulik kvalitet (orange og grønn er tiltenkt data, og har best kvalitet) Det er i alle fall viktig å bruke riktige par sammen (hvit/orange går sammen med orange) fordi disse er tvunnet rundt hverandre inni kabelen.

Jeghar plundret, og jeg har hatt to kamerater som her hjulpet meg, men ikke «forborget»: Fikk ikke kontakt mellom maskinene.
De har ikke hatt problem før med nettverk, men da har de brukt HUB, og da er det jo ikke krysset kabel som brukes. Så fant jeg en notis på Internett i forige uke at en måtte ha krysset nettverkskabel når en koblet to maskiner sammen, men det sto ingenting om hvordan det skulle gjøres. Derfor var det med stor tilfredshet jeg fant din lille artikkel med skjema.
TAKK !!!!!!

Mange hilsen
Magne nilsen

Et lite tips til de som ikke har gjort dette før: Man trenger IKKE å avisolere de enkelte ledningene inne i pluggen; når du klemmer sammen pluggen med spesialtangen trykkes en liten pigg inn i hver ledning. Jeg har kastet bort mye tid og plugger på å prøve å unngå at innerlederne ´fliset seg opp´ inne i pluggen…

Du holder pluggen med kontakt pinnene slik at de vender opp og imot deg. Feste-klipset blir da på baksiden.
Du vil nå ha pinne 1 til venstre.

Rekkefølge er VELDIG viktig.
Me skulle bruka kabel til Gbit nettverk, og pga at han som hadde laga kabelen hadde bytta om 2 ledninger (i begge endre – på ein rett kabel) så fikk med ikkje kontakt med Gbit hastighet…
Går ut frå at dette er lika viktig på ein kryssa kabel. Og – kvifor ikkje gjera lera seg det skikkelig med ein gang?

Grunnen til at det er fargekoder:
* Det skal være lett å feilsøke i et større nettverk.
* To og to ledere er tvunnet sammen,dette fordi de to lederene skal oppheve hverandres elektromagnetiske felt. Det siste er viktig spesielt i Gigabit Ethernet, da det går høye frekvenser på disse lederene at det skal lite til for å forstyrre signalet.

I en moderne kabel er hvert par tvunnet forskjellig antall gagner pr meter, da blir lengen på hver leder i et par forskjellig hvis en ikke er nøyaktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *