Kategorier
Bilen

Bilkjøring i tordenvær

Kjører du bil i tordenvær bør du holde vinduene lukket. Det er ikke bildekkene som gjør det rimelig sikkert å sitte i en bil under et tordenvær, men derimot karosseriets utforming. Har du da et åpent vindu er det en viss fare for at lynet ikke følger karosseriet men derimot kommer inn gjennom det åpne vinduet.

0 svar til “Bilkjøring i tordenvær”

Karosseriets utforming er ikke hovedpoenget her, men materialet det er laget av. Bilen fungerer som et Faradaybur. Lynet vil ikke komme inn gjennom et åpent bilvindu med mindre hånda ligger på biltaket under kjøreturen, men det er vanligvis få å tøffe seg for i tordenvær.. Den beste grunnen for å lukke vinduene under tordenvær må være om det regner.

Veldig morsomt du. Det er kun to typer lyn som kan komme inn i bilen vis du har vinduene åpne. Det er kule-lyn og skrålyn. Kule-lyn er VELDIG sjeldent og skrå-lyn holder seg bar langt oppe i lufte. hopper du fallskjerm i tordenvær så sliter du noe langt vis det lyner, værstefall skrå-lyn. Og faktisk så har dekkene litt og si. Lynet blir tatt opp fra bakken, som gjør at høytrykk og lavtrykk treffer hverandre. Gummi leder IKKE elekrisitet

Bilen er sikker kun hvis regnet treffer bilen før lynet . det er vannet som leder lynet i jord.

Bilen fungerer, som M.Diesen sa, som et Faradaybur. Det vil si at den sterke negative ladningen frastøter seg selv, og vil legge seg på utsiden av karosseriets. Bilen trenger ikke være våt, lukket eller noe annet.

Det er som med magneter, to like ladninger frastøter hverandre. Ladningene fra lynet er like, og frastøter derfor hverandre, de vil altså søke så langt vekk fra hverandre som mulig. Det oppnår de ved å befinne seg ytterst på karosseriet.

Det eneste farlige man kan gjøre med bil i tordenvær er altså å ta på UTSIDEN av bilen, det er nemlig der ladningene sitter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *