Kategorier
Turmat

Tørke mat

Når man skal på tur og bære/drasse på all bagasjen selv, blir man fort oppmerksom på hva ting man har med _egentlig_ veier. For å slippe å dra på tunge og ferske matvarer som f.eks. kjøtt og grønnsaker, tyr mange heller til ferdigtørka mat fra f.eks. Toro eller Real. Greit nok, det, men det blir dyrt i lengden. Så derfor: Tørk maten sjøl!
Det er slett ikke vanskelig, og alt kan tørkes!
Her er framgangsmåten:

Kjøtt: Skjæres opp i tynne skiver og tørk det i komfyren, helst varmluftsovn, evt. i varmeskapet, med døra på klem.
Temperaturen bør være middels til høy. Sett ei tresleiv i døra, slik at det blir utlufting. I løpet av natta er kjøttet ferdig tørket. Om sommeren kan det evt. legges noen timer i saltlake før tørking, så blir holdbarheten mye bedre.

Frukt og grønnsaker: Tørkes på samme måte. Skjær det i tynne skiver og la ligge i komfyren/tørkeskapet natta over. Samme prosedyre kan brukes på kjøttkaker, pølser, bananer, markjordbær, bønner, gulrøtter, paprika, purre, sopp, løk og veldig mye annet.
Når maten er tørka, legger du den i en gjennomsiktig pose (frysepose, f.eks.) og suger ut lufta og lukker godt igjen.

Tomater anbefales å kjøpe ferdigtørka (soltørka).

Det er selvfølgelig smartest å tørke store porsjoner i slengen, og bare fryse ned det man ikke skal ha med på neste tur.

0 svar til “Tørke mat”

Flotte greier! Dette er virkelig nyttig! Men fortell meg om fisk og fjærkre; gjelder det samme som for kjøtt?

Ser det er noen som lurte på hvordan man tilberedte den «hjemmetørka» maten. Vel, hvordan tilberedes den «fabrikktørka» maten du kjøper i butikken? Jo, tilsett varmt vann! Det er jo det du har trukket ut, via sakte oppvarming!

OBS! Hybelboere bør tørke maten hjemme i mammas ovn. Tørking av mat til langturer trekker ganske mye strøm og øker strømregninga til den stakkars fattige studenten

Det står: «Temperaturen bør være middels til høy.» Jeg anbefaler heller veldig lav temperatur, 50-70 grader. Hvis ikke blir det fort brent!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *