Kategorier
Kjerringråd

Soleksem

Smør tomatskiver eller hydrokortisonsalve på eksemet.
(-Og for all del; dekk til eksemet når du er ute i sola!)

Vanlige søkeord:

  • soleksem
  • kjerringråd soleksem

26 svar til “Soleksem”

Grunnen til at mange får soleksem er visstnok at man mangler kalk i hudvevet. Det skal hjelpe å ta kalsiumtillegg + C-vitaminer jevnlig en stund før man starter intens soling..(som f.eks i syden) Dette skal jeg prøve denne sommeren. Min erfaring er at hydrokortison ikke hjelper på den intense kløen som oppstår.

Mitt tips mot soleksem er å ta E-vitamin hele sommerhalvåret. Selv bruker jeg Ido-E, som fås kjøpt på apoteket. Spis 1 tablett om dagen. Utrolig nok hjelper dette. Eucerin (hudpleieserie som selges på apotek) fører – eller har ført – en serie med solkrem som er spesielt beregnet mot soleksem. De har/hadde også en krem som man skulle bruke minst 1 uke FØR man evt. eksponerer seg for sol (feks. hvis man skal til syden), som også fungerer bra. Disse produktene inneholder også vitamin E. Selv har jeg gode erfaringer med disse produktene. Uansett er det jo viktig med ganske høy solfaktor. =)

jeg har vært plaget av soleksem i noen år, og en sommer jeg var spesiellt plaget og hadde prøvd alt, foreslo mormor at jeg skulle bruke hennes krem mot hemorider. det virker kjempe-bra!!! …selvom de nektet for at det kunne være mulig på apoteket når jeg sa det der… men,men,,,det er jo egentlig logisk, for den kremen skal jo ta knekken på det meste.

Soleksem kommer i form av et rødt, kløende utslett. Årsaken er intens soling når huden ikke er tilvent.

10 gode råd for å forebygge soleksem på sydenturen:

Før avreise:

1. Ta kalsium-tilskudd 2 måneder før soling. Du vil lide av kalsium-mangel dersom du er blant de som produserer for mye d-vitamin av sollyset.

2. Ta beta-karoten fra helsekost 2 måneder før soling. Beta-karoten omdannes til A-vitamin, som huden trenger.

3. Andre tilskudd man kan ta er:
* tistelolje
* C-vitamin
* kisel, sink og kobber
* fiskeolje eller boragoolje

I syden:

4. Dekk til huden. Gå med lette klær og hodeplagg i solen. Bruk sinkpasta for å blokkere solen på enkelte ømfintlige områder.

5. Venn huden gradvis til solen. Vær forsiktig mellom 11 og 15, da er solen sterkest.

Dersom soleksemen dukker opp:

6. Kalde omslag og avkjøling lindrer smertene.

7. Ta smertestillende tabletter dersom det er nødvendig

8. Bruk Aloe-Vera gele. Den er lindrende og god for huden. Oppbevar den gjerne i kjøleskap. Alternative kremer er Ringblomst (Calendula) og kamille, samt sinksalve.

9. Hydrokortison kan fungere for enkelte. Men husk at den gjør huden enda tynnere – og da blir det ekstra farlig å sole seg senere! Ta gjerne med en tube fra et norsk apotek. (reseptfritt)

10. For at ny hud skal dannes raskest mulig trenger du C-vitamin (2 gr. eller mer daglig) og sink (30 mg). Ta antioksidanter som selen, E-vitamin, samt Omega-3-fettsyrer. Disse demper betennelser og beskytter hudvevet.

Vær føre var!!!
Soleksem er medisinsk sett en sykdom som enkelte rammes av (og kan bli kvitt med tiden. Foreløpig vet man ikke hvorfor den kommer og går).
Vi eksponeres for både UVA- og UVB-stråler. UVB er de vi blir solbrente av og som de fleste solkremer beskytter godt mot. UVA går dypere ned i huden, og kan selv 20 år etter eksponering påvirke negativt (pigmentflekker, rynker, hudkreft).
Soleksem forårsakes i all hovedsak av UVA-stråler. Det er slettes ikke alle solkremer som har beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler. Sjekk derfor emballasjen nøye før du kjøper noe!

Min kone var veldig plaget med soleksem tidligere, spesielt på armene. Hun kunne ikke sitte ute i sola om sommeren.
For 2 år siden begynte hun å bruke en solkrem helt uten mineraloljer, og
har ikke vært plaget med soleksem etter det.

Har selv vært plaget av soleksem i årevis, helt til jeg fant «vidundermiddelet», nemlig solkrem som dekker godt for UVA-stråler. Flere solkremer, for eksempel Natusan, blokkerer 98-99 % av disse strålene. De finnes med forskjellige grader av «vanlig» solfaktor. Resultatet mitt? Brun og fin, og uten så mye som antydning til eksem!

Etter å ha vært plaget med soleksem i mange år, har jeg etterhvert forsøkt mange tips, med varierende resultat.
Solkrem uten olje fungerer godt,betakaroten tilskudd er også en god hjelper. Betinger derimot at jeg starter allerede i februar. Mest effekt har jeg dersom jeg tar 1 betakaroten daglig gjennom hele året.

Jeg har med stort hell brukt Yoghurt mot soleksem. Kliner det på og lar det tørke. Dette tar et par timer og etterpå er jeg så god som ny. jeg bruker også yoghurt mot solbrenthet.

Min mann har vært sterkt plaget av soleksem med store røde «vabler» i mange år. Det meste er prøvd uten at det hjalp stort. Helt til han begynte å smøre seg med Perikumolje. Fantastisk! Det merkelige er at han i årene etter han begynte med dette, ikke er like utsatt om våren heller. Det virker dermed som oljen ikke bare har hatt en legende effekt, men også forebyggende. Oljen ble kjøpt på helsekostbutikker i Sverige, fordi det ikke var lov å selge den i Norge. Om det fortsatt er sånn vet jeg ikke.
Det som imidlertid hadde best effekt før tiden med Perikumolje, var faktisk å smøre seg med sitronsaft eller rett og slett en sitronskive.

Når det gjelder bruken av betakaroten i kunstig form dvs. piller, har det blitt bevist at dette er kreftfremkallende. Betakaroten i naturlig form (dvs.matvarer med mye betakaroten som eksempelvis gulrøtter), har derimot en forebyggende og sunn virkning. De lærde strides om hvorfor det er sånn.

til som brukte hemorroidesalve på…det er slett ikke ulogisk at det hjelper, den inneholder nemlig også hydrokortison! og det vet vi jo hjelper….

Hei.
Jeg har vert veldig plaget etter at jeg fikk barn. Har vært oppe i solfaktor 60, uten at det hjalp. Solkrem bare forverrer min soleksem. Har prøvd homeopatmidler og sitron også, uten nevneverdig forskjell. Skal selvfølgelig prøve mer vitaminer og kalk nå…etter å ha lest her. Men kunne jeg få navnet på mormors hemoridekrem?

Har du først fått soleksem – Smør deg inn med grønnsåpe og sett deg ut i sola igjen. (Ikke dersom du er solbrent i tillegg -vil da svi)Har ikke vært plaget med soleksem senere heller etter at jeg prøvte dette en gang.

Nå har jeg klødd og klødd i en uke etter å atter en gang har fått soleksem på brystet. Prøvde nå å gni inn tomat. Først så stakk det bare ENDA mer, men etter 10-15 min har kløen ENDELIG stoppet!! Nå gjenstår det bare å se om jeg kan være i sola i morra…

For første år siden jeg var tenåring har jeg vært helt eksemsfri !!
Jeg tar har siste året tatt kalsiumtilskudd (m/ magnesium + vit-D)

Hei. Jeg får soleksem av solkrem. Det er et vanskelig valg, enten blir jeg solbrent ellers får jeg soleksem. men men.

For å lindre når har fått soleksem har jeg prøvd mye. Ingenting virker så bra som god gammeldags grønnsåpe. det virker også for å trekke ut verk i sår etc. Sikkert mye av den samme jobben grønnsåpe gjør ved soleksem.

Slitt med kraftig soleksem på albueområdet etter å ha blitt skikkelig brent for en god del år tilbake. I fjor, for første gang, prøvde jeg selvbruningskrem på armene. Etter å ha blitt brun av den, tålte jeg sola mye bedre. Hadde ingen plager i fjor. I år er de tilbake etter en liten halvtimes forglemmese og bare t-skjorte i sola…

En ting som er viktig aa nevne er at sola i Norge er vel saa sterk som i «syden»! Jeg blir aldri brent paa soerlige breddegrader, men med en gang jeg kommer hjem etter aa ha vaert i utlandet en stund, blir jeg brent og faar soleksem – bare ved aa bevege meg utendoers!

Vitamin B3 hjelper mot soleksem. Det fås kjøpt på apoteket under navnet nikotinamid. Det er utført studier på dette som viser at det hjelper rundt 60% av de som sliter med soleksem. Jeg har selv prøvd det,og ble bedre etter 4-5 dager. tror jeg tok 50 mg 4 ganger per dag de to første dagene, deretter 50 mg morgen og kveld i noen dager til utslettet er borte.

Kjøp solkremer på helsekost!!!det er mitt råd. De inneholder 100% mineralske solfiltre, ikke kjemiske solfiltre. Det sier seg jo selv at kjemikalier på en ømfintlig hud sammen med sterk sol skaper reaksjoner i huden! med en gang jeg begynte med helsekost-solkremer forsvant soleksemen totalt 🙂
Silje

Jeg testet aloe vera, grønnsåpe og tomat.

Aloe vera: Kjøler litt ned og lindrer litt men det svir og klør fortsatt

Grønnsåpe: Gjør det bittelitt bedre

Tomat: Funket klart best, lindrer helt og lenge, men tar noen minutter før det funker

Jeg sliter med soleksem i sommer, og lurer på om det er farlig å fortsette og sole seg på kroppen, eller andre steder der man ikke har fått utslett.

Jeg har fått tilbud av legen om å ta en kortisonsprøyte en uke før jeg drar på ferie. Noen som har prøvd dette? Og hjelper det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *