Kategorier
Ut på tur

Ild på primitivt vis

Står du uten fyrstikker, kan du få varme på andre måter: Er det sol, kan du bruke lupe, briller eller kikkertlinse. Flintsten kan brukes, hvis du skulle finne noe. Skrap flinstenen mot stål slik at det slår gnister. Før greide de seg med fyrstål og knusk. Knusk er det inde, hvite, læraktige marglaget i den hatteformede knusksoppen på morkne bjørkestammer.

0 svar til “Ild på primitivt vis”

De fleste sportsbutikkene selger nå jukka-stikker til 50-70 kroner. Disse er laget av magnesiumstål. Stålet gnistrer fælt når du «skjærer» i de med en kniv. (ikke slå, skrap!)

Ved opptenning er det en fordel å ha en 2-3 tamponger (ob fleur o.l.) av bomull. Disse tar lett fyr, forutsatt at de er tørre, og at du har revet de i fillebiter (luftig bomullsdott)

Når du tømmer filteret i tørketrommelen får du den beste knusken som finnes. Ett skrap på en magnesiumpinne (jukkastikke)er nok. Jeg pleier å ha det i en ziploc-pose i jakken min sammen med fyrstålet. Det er IKKE lutr å bruke kniv, den er for skarp og ødelegger pinnen. Bruk baksiden av kniven i så fall, eller den metallplaten som pleier å henge på stålet.
Bonus: Når du ser hvor lett lo fra trommelen tar fyr er det god motivasjon til å tømme filteret jevnlig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *