Kategorier
Utenfor huset

Gressplenen

– Hold næringsinnholdet i gressplenen oppe slik at gresset får nok næring og gode vektstvilkår. Gjødsle gressplenen, for mosen liker ikke næringsrik jord.

– Ikke klipp gresset for kort! Gresset skal ha plass til å vokse, og klippes gresset for kort er dette gunstig for mosens utbredelse.

– Lufting og drenering av gressplenen er et must slik at gressrøttene får en sjanse. Dette kan gjøres manuelt eller med innleid plenlufter. Vannmettet jord er snadder for mosen, som da vil stortrives.

– Legg på plendressing/toppdressing. Dette kan du kjøpe ferdig blandet, eller lage din egen av sand blandet med næringsrik torv. Golfbaner gjødsles rikelig og gis hyppig toppdressing.

Å rake vekk mosen kan gjøre vondt verre. Krafser du opp mosen i et forsøk på å bli kvitt den, skal du tenke på at mosen ikke har røtter men formerer seg ved sporer, så når du krafser i den, sprer du den bare enda mer! De tynne trådene i mosen er nok til at det kan etableres nye, saftige mosedotter der du trodde du hadde fjernet alt. Elektriske mosefjernere gir samme spredning av sporene.

«Sommeren» og høsten i 2000 var så mørk og våt at mosen ville kommet nærmest uansett. Mosen trives nemlig også ved lave temperaturer, og vokser da i full fart mens gresset venter på sol.

Mosen er egentlig snill, dvs den etablerer seg der hvor gresset er som tynnest og dårligst, og den trenger ikke gresset vekk slik man skulle tro. Problemet er bare at gresset ikke vil spre seg i de områdene mosen vokser på.

0 svar til “Gressplenen”

å rake vekk mosen, eller bruke elektronisk mosefjerner gir jo bedre lufttilførsel til gressrøttene, så det kan være en fordel hvis jorda er for tung/kompakt. Og husk kalk. Det finnes egne reperasjonsblandinger med gressfrø som spirer rask hvis man har «hull» i plenen etter mose. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *