Kategorier
Rengjøring

Fastbrent mat

Ganske ofte sitter det mat igjen i kjelen etter matlagning (særlig etter at en har kokt grøt o.l.). Det du skal gjøre da er å ha vann i kjelen så det dekker det fastbrente, og så ha oppi bakepulver. Hvor mye avhenger av hvor fastbrent maten er, men 2-4 ss pleier å være nok. Så lar du det stå over natten..og vips..ren kjele uten anstrengelser 🙂

Dette funker kjempebra til skitne termoser/tv-kanner også…de blir helt rene og drikken du har på neste gang blir mye bedre!

0 svar til “Fastbrent mat”

Ett annat bra tips om man inte vill venta over natt, er å ha i litt vann i
gryta og gnu med en sukkerbit på det brente.

Når jeg f.eks lager grøt bruker jeg teflon gryter… Da slipper jeg nemlig problemet… det er genialt.

Etter mange år på storkjøkken kan jeg dele med meg et superenkelt tips; Hell i ublandet klorin rett i kjelen sett og sett det til å kokke opp. Når klorinen er nesten kokt bort er det brente også det 🙂 Hvis det er stae flekker igjen er det bare å gni det vekk under rennende vann.

FORSIKTIG – FORSIKTIG!!
IKKE ALLE RÅD ER VELMENTE.. !!!
Rådet fra anonym 29.01.2005, som har jobbet på storkjøkken og sier at man kan rengjøre fastbrente kjeler ved å koke opp klorin, det er et livsfarlig råd!
Det er mulig dette kan fungere i et storkjøkken der man har ekstremt gode avtrekksvifter, men i en vanlig hjemmehusholdning vil jeg advare sterkt mot dette rådet.
Både kjøkkenet og kanskje resten av huset vil bli fylt av klordamp som er MEGET, MEGET FARLIG Å PUSTE INN !
DET ER FAKTISK LIVSFARLIG!!

Coca Cola funker som bare det! La det stå over natten, så er alt etset bort. Funker også veldig bra på vanskelige flekker, smuss o.l. på det meste kjøkkenutstyr (glass o.l.).

Hvis du snur kjelen eller panna og lar det renne kaldt vann et minutt eller to, mens den fremdeles er varm, løsner det brente mye lettere. Sett den likevel i vann med oppvaskmiddel/ evt maskinvaskemiddel i.
Til «homegirl», som bruker teflonpanner til grøt (jeg også), vil jeg minne om at teflonpanner – i motsetning til jernpanner – alltid skal vaskes lett med oppvaskmiddel (Zalo e.l.). hvis ikke, bygges det opp et potensielt farlig protein på overflata.

Hvis du ikke har tid til å vente til neste dag kan du helle oppi litt vann og tilsette oppvaskmaskinpulver/tablett og la det koke. mens det koker skrubber du nedi med oppvaskbørsten.

Til de som koker klorin eller i det hele tatt tyr til klorinen ved rengjøring: Det er som «Inken» skriver MEGET FARLIG å koke klorin pga dampen/gassen som danner seg. Har du noe som er fastbrent la det stå i vann og bruk kjøkkenkluter/skrubb fra ENJO som. Lager ikke riper og du trenger ikke å forurense miljøet. Syns flere må få opp øynene og se hvor mye unødvendig kjemikalier vi spyr ut i naturen hver dag. Når det gjelder teflon så er ikke det bra hvis teflon-belegget løsner (kreftfremkallende) Jeg bruker bare malmpanner og de er supre til det meste. Kan ha så mye varme jeg ønsker uten å tenke på at belegget skal havne i maten!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *