Kategorier
Kaker og snacks

Brente mandler

Her må du bruke muskelkraft! Bruk en litt stor kjele, så slipper du at mandlene blir for mye brent. Denne porsjonen ser kanskje liten ut, men lag heller to omganger enn å doble oppskriften. Du kan selv velge om du ønsker å skolde mandlene først eller la skallet sitte på.

Mandler 1/2 kg
Melis 250g
Vann 1 1/2 dl

Slik gjør du:
1. Kok opp mandler, melis og vann og la vannet koke inn.

2. Når vannet er kokt inn begynner sukkeret å krystallisere seg og massen blir «tørr».

3. Skru opp varmen på plata og rør kraftig. Sukkeret som har lagt seg som et hvitt lag rundt mandlene skal nå smelte og gi mandlene en gylden farge. Det er nå viktig at du rører godt slik at de som ligger i bunnen ikke blir helt svarte.

4. Hell mandlene utover smurt plate og del de fra hverandre før de blir helt kalde.

0 svar til “Brente mandler”

hei
jeg lagde brente mandler for noen dager siden.men de så jo ikke ut,var veldig hvitaktige,men jeg tror jeg kokte de for lenge (kokte vel en time)he he,kan noen si ca hvor lenge det skal koke?? god jul alle sammen :))

Hei, jeg lagde brente mandler i dag, kokte de litt over en time. Hvis dine var hvitaktige….hadde de sikkert ikke begynnt å smelte ennå,må koke litt lenger til de er brune 🙂

Hei! jeg har laget brente mandler i dag.
De kokte i ca 1 time. De ble helt svarte og brennte. (altså misslykket) Kan noen gi meg et godt råd til neste gang?

Dette er en så vanskelig oppskrift i forhold til å bare bruke sukker og vann! Jeg har lagd begge oppskriftene. Smelt heller sukker i panna og ha oppi mandlene. Så er du mye raskere ferdig.

vannet danpet vekk før di ble gjennomkokte? Ble liksom ikke brente mandler,men mandler me brent sukker rundt.. hehe hva har jeg gjort feil?

Dere skal ikke lage kokte mandler, men brente mandler. En time høres alt for mye ut. Fem til ti minutter er nok mer riktig.

Flere punkter som er verdt å nevne:
1. Bruk gjerne sukker istedet for melis.
2. Bruk gjerne stekepanne istedet for kjele, slik at det fordamper raskere. Det må være en stekepanne som tåler litt juling, ikke teflonpanne med andre ord.
3.Når vannet er kokt inn skal dere ta kjelen eller stekepannen av platen. Rør mens sukkeret krystaliserer seg. Vannet er kokt inn når det det blitt færre og tregere bobler.
4.Følg så punkt tre og fire i opprinnelig oppskrift.

tips: det er lov til å bruke forholdsvis sterk varme for å koke inn vannet, bare pass nøye på så det ikke brenner seg. Det vil ikke brenne seg før vannet er kokt inn, men når det er skjer så kan det gå fort fra karamell til sot.

En ting til: For å vaske vekk karamell, det vil si brunet sukker, så er trikset å skylle med store mengder varmt vann. Det er ingen vits med såpe, børste, stålull, løsemiddel osv, ingenting av dette hjelper. Rennende glovarmt vann er derimot mirakelmiddelet.

For å få gryten ren er det bare å fylle gryten med varmt vann, tilsett så litt bakepulver.. så vips! Skinnende ren gryte. Tro meg, det hjelper:)

For å få gryten ren er det bare å la den stå en stund med vann i – varmt eller kaldt spiller mindre rolle, sukkeret løser seg jo opp i vann.

glimrende greier. Mine mandler var hvite – ny oppvarming og vips så var de karamelliserte! Og med gode tips til vaskingen er jo dette bare kjekt!

Brent mandler er så lette å lage. Jeg skjønner ikke at dere ikke kan forstå hvordan man skal vaske opp en kjele eller steke mandlene perfekte… man kan jo se det på dem. Hvor brunere de blir hvor mer stekte blir de…

Jeg rister mandlene litt i tørr langpanne i ovnen på ca 200 grader i noen minutter før jeg har dem over i sukker/vann i kjele. Det gjør mandlene ekstra sprø og gode på smak.

Disse brente mandlene ble helt utrolig perfekte. Nøkkelen til de gode mandlene er å ha god tålmodoghet. Ikke få panikk når det blir hvitt! Da må du skru opp varmen og vente til alt sukkeret smelter. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *